بنا به گزارش اخیر دفتر ثبت اختراعات ژاپن «JPO»، این کشور در طول دو دهه گذشته توانسته از یکی از سخت گیرانه ترین حوزه های قضایی مرتبط با پتنت، بدل به یکی از سیستم های ساده و کاربرپسند در جهان گردد. این گزارش که توسط «Satoshi Watanabe» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، با تمرکز بر اختراعات مرتبط با روش های کسب و کار، به معرفی برخی از مهم ترین کسب و کارهای مناسب اختراع و نوآوری می پردازد؛ برای مثال، استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات «ICT» یکی از راهکارهای نوآوری در کسب و کار معرفی شده است.
در ایالات متحده آمریکا برخی تصمیمات دیوان عالی این کشور، برای مثال پرونده های «eBay» در سال 2006 میلادی، «Bilsky» در سال 2010 میلادی و «Alice» در سال 2014 میلادی، تأثیر قابل توجهی در کاهش انتظارات جامعه کسب و کار از حمایت های حقوقی مکفی از اختراعات و نوآوری های صورت گرفته و نتایج حاصل از آن داشته است. در مقابل، به نظر می رسد در کشور ژاپن شرایط کاملاً متفاوت است؛ پتنت های ثبت شده از اختراعات و نوآوری های کسب و کار از حدود 2000 الی 4000 مورد به بیش از 19231 مورد در سال 2000 میلادی رسیده است. بنا به آمار «JPO»، تعداد درخواست های ثبت پتنت در زمینه روش کسب و کار از سال 2011 میلادی به این سو همواره با افزایش قابل توجهی همراه بوده است.





بر اساس گزارش فوق الذکر، میزان حمایت های صورت گرفته از پتنت های روش کسب و کار نیز در سال های اخیر روندی افزایشی داشته است؛ به طوری که پتنت های گرنت شده در این زمینه از 10 درصد در سال 2000 میلادی به بیش از 69 درصد در سال 2012 رسیده است. واتانابه در گزارش تحلیلی خود، این امر را نتیجه درک و تفسیر مناسب دستورالعمل های بررسی پتنت در ژاپن می داند.
به اعتقاد واتانابه، این روند مثبت نشان دهنده این امر است که بر خلاف تصورات رایج مبنی بر رژیم سخت گیرانه ثبت و حفاظت از اختراعات و نوآوری ها در ژاپن، این کشور توانسته است به مکانی برای ثبت ساده و آسان پتنت های مرتبط با روش های کسب و کار فناورانه تبدیل گردد و حتی در برخی موارد از کشوری همچون آمریکا نیز پیشی گیرد.
لازم به ذکر است، به دنبال اجرای دستورالعمل های جدید بررسی اختراعات در چین که محدودیت های قبلی علی الخصوص در زمینه نرم افزار و نیز اختراعات مرتبط با روش های کسب و کار را به طور قابل توجهی رفع نموده است، کشورهای چین و ژاپن می توانند امیدوار به افزایش نرخ گرنت اختراعات و اختصاص بودجه های بالاتر از سوی مدیران شرکت های حوزه «IP» در منطقه آسیا باشند.

منبع : کانون پتنت ایران | اخبار | تغییر و تحولات سیستم پتنت در کشور ژاپن