ورود به سایت ثبت نام در سایت فراموشی کلمه عبور
نام کاربری در این سایت می تواند هم فارسی باشد و هم انگلیسی





اگر فرم ثبت نام برای شما نمایش داده نمی‌شود، اینجا را کلیک کنید.









اگر فرم بازیابی کلمه عبور برای شما نمایش داده نمی‌شود، اینجا را کلیک کنید.





+ پاسخ به موضوع
نمایش نتایج: از 1 به 2 از 2
  1. #1
    تاریخ عضویت
    2017/10/11
    نوشته ها
    24
    0
    عضو تایید شده

    مرجع و طریق حل اختلاف در تعاونی ها

    شرکت تعاونی، شرکتی است که برای مدت نامحدود و به منظور بهبود وضع اقتصادی شرکاء و تامین حوائج آن تشکیل می شود.
    یادآوری می گردد که :
    - حداقل و حداکثر تعداد عضو در تعاونی ها به نسبت سرمایه و فرصت اشتغال و نوع فعالیت و رعایت اصل عدم تمرکز و تداول ثروت به وسبله آیین نامه ای تعیین مس شود که به تصویب وزارت تعاون می رسد. ( ماده 6 ق. ب. ت )
    - در هر صورت تعداد اعضاء شرکت تعاونی نمی تواند کمتر از 7 نفر باشد.
    - اعضاء می توانند شخص حقیقی یا حقوقی باشند.
    - اگر عضو شخص حقوقی است، باید در زمره اشخاص حقوقی غیر دولتی باشد. بنابراین دولت، وزارتخانه ها، سازمان های دولتی و شرکت های دولتی نمی توانند به عنوان عضو در یک شرکت تعاونی وارد شوند.
    - در تعاونی های چند منظوره اگر عضویت همه آزاد باشد، داشتن عضو غیرشاغل مجاز است ، اما هیات مدیره و مدیر عامل باید از میان اعضاء شاغل باشند.
    - اعضاء برای عضویت در شرکت تعاونی باید واجد شرایط مذکور در ماده 9 ق. ب. ت باشد . ( در ادامه به این شرایط خواهیم پرداخت ).
    - اعضاء حق نظارت بر امور شرکت تعاونی را دارند. این نظارت ممکن است به واسطه انتخاب بازرسان یا به طور مستقیم صورت گیرد.

    • مرجع و طریق حل اختلاف در تعاونی ها

    هر گاه اختلافی بین تعاونی ها به وجود آید، مراجع و طریق حل آن به شرح ذیل خواهد بود :
    - اختلاف بین تعاونی و اعضای آن و اختلاف بین شرکت های تعاونی با موضوع فعالیت مشابه، برای داوری به صورت کدخدامنشی به اتحادیه تعاونی مربوط ارجاع خواهد شد.
    - اختلاف بین شرکت تعاونی و اتحادیه مربوط به آن برای داوری به صورت کدخدامنشی به اتاق تعاون مربوط ارجاع می شود.
    - اختلاف بین دو شرکت تعاونی، در صورتی که موضوع فعالیت آن ها مشابه نباشد، به اتاق تعاون مربوط ارجاع می شود تا آن را از طریق داوری به صورت کدخدا منشی حل کند.
    - اختلاف بین اتحادیه تعاونی با اتحادیه تعاونی دیگر به اتاق تعاون مربوط ارجاع می شود تا از طریق کدخدامنشی درباره آن داوری کند.
    یادآوری ها
    - طرفین اختلاف یا هر یک از آن ها می توانند از مرجع حل اختلاف کتباَ درخواست کنند تا به اختلافشان رسیدگی شود ؛
    - درخواست کننده حل اختلاف باید همراه درخواست، مدارک و مستندات خود را به مرجع مربوط تسلیم کند.
    - مرجع حل اختلاف می تواند مدارک و مستندات دیگری را که لازم می داند، از هر یک از طرفین اختلاف بخواهد و آنان باید این مدارک را به موقع در اختیار مرجع مذکور قرار دهند.
    - نظر داوری که مرجع حل اختلاف است، غیرقابل اعتراض و قطعی خواهد بود.
    - مرجع حل اختلاف باید نظر داوری خود را کتباَ به طرفین اختلاف ابلاغ کند.
    - طرفین اختلاف باید نظر داوری مرجع حل اختلاف را که به آن ها ابلاغ می شود، اجرا کنند.
    - هر گاه یکی از طرفین اختلاف از اجرای نظر داوری خودداری کند یا در این امر تعلل ورزد، طرف ذی نفع می تواند اجرای آن را از دادگاه درخواست کند، در این صورت دادگاه پس از رسیدگی به صدور اجراییه برای اجرای نظر داوری اقدام خواهد کرد.
    - " داوری " حکمیت کردن و فیصله دادن به دعوی است و " کدخدامنشی" حل دعاوی به طریق حکمیت دوستانه است.
    - داور می تواند اختلاف طرفین را به طریق سازش خاتمه دهد.
    در صورت نیاز به هرگونه مشاوره می توانید با ما تماس حاصل فرمایید.
    ثبت شرکت فکر برتر ، با بهره گیری از متخصصان مجرب و توانمند آماده ارائه ی خدمات به شما متقاضیان عزیز می باشد.


    مرجع و طریق حل اختلاف در تعاونی ها
  2. #2
    تاریخ عضویت
    2017/12/23
    نوشته ها
    5
    1
    Junior Member
    یکی از واردی که در هر بیزینسی بای از آن استفاده کرد و موجب پیدا شدن راه حل های ساده تر برای رسیدن به بازدهی بالاتر می باشد همفکری می باشد و دلیل اصلی تشکیل هیئت مدیره در سازمان های بزرگ نیز همین امر می باشد. یکی دیگر از عواملی که با این کار برای شما مفید می باشد نیز تقسیم وظایف است که به سادگی کار های بسیار سهت را انجام داده و این امر شورا شدن تا پایین سازمان شما ادامه پیدا می کند.



    اصل کار شرکت های تعاونی هم بر همین مبنا می باشد که برای انجام یک کار چند شرکت و یا سازمان با جمع شده و به سادگی با استفاده از شورا مشکلاتی که به صورت فردی کار کردن را حل کرده و پیشرفت می‌کنند. این فعالیت باید دارای یک ویژگی مشترک بین افراد و سازمان ها باشد تا دلیل اصلی شکل گیری تعاونی مورد نظر باشد و همین امر نیز بیشترین پیشرفت را برای تمامی اعضا به همراه دارد.

    می توان گفت تمامی مواردی که ارزش های این تعاونی را شکل می دهند به صورتی که شما مایل هستید انتخاب می شوند. شما می توانید برای عضو گیری در شرکت خودتان مواردی مانند هزینه ای که باید برای ورود پرداخت کرده و میزان مشارکت و تمام وظایف را برسی کرده و تایین کنید که به سادگی ارکان اصلی سازمان شما را تشکیل خواهند داد.



    شما می توانید دو نوع فعالیت کلی برای برای چنین سازمان هایی در نظر داشته باشید:
    تولیدی

    شرکت های تعاونی تولیدی که بر مبنای تولید مواردی که در سطح جامعه استفاده می شود و بخش هایی مانند کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی، عشایری و نظیر این موارد فعالیت می‌نماید و مجموعا یک واحد تولیدی را در آن اداره می‌نمایند و اشتغال یکی از ارکان آنها می باشد.
    توزیعی

    رکن اصلی فعالیت این شرکت ها را می توان توزیع کالا و مسکن و … به حساب اور د نکته ی بسیار جالب در این زمینه این می باشد که شرکت های تعاونی تولیدی برای رفع نیاز های خود به شرکت های توزیعی وابسته می باشند و در دل هر شرکت تعاونی تولیدی یک تعاونی تولیدی نیز موجود می باشد. موضوع عضویت در چنین شرکت هایی نیز برسی می شود که دارای دو بخش عام و خاص می باشد که هر کدام دارای ویزگی های خاصی می باشد:
    توزیعی عام

    شرکت های عام برای عضو گیری بسیار ازاد می باشد و شما در صورت داشتن شرایط ورود به این شرکت ها می توانید به سادگی از اعضای آن شوید و ویژگی اصلی این شرکت ها اعضای بسیار بالا و فعالیت گسترده می باشد.
    توزیعی خاص

    شرکت های خاص در زمینه تعاونی بایستی از ارگان و یا گروهی خاص مانند پزشکان و دانشجویان و … باشند و می توان گفت به صورت هدفمن تری به جذب نیرو بپردازند.
    نکته بسیار جالب در تعاونی ها این می باشد که شما ممکن است فکر کنید که شرکت های عام به نصبت خاص دارای بزرگی و موفقیت بالاتری باشند ولی می توان گفت این مبنای خاص و عام بودن به هیچ وجه دلیل بر وسعت سازمان و تعاونی ندارد و بسیاری از المان های دیگر در این زمینه بر بزرگی و اعتبار سازمان تاثیر گذار می باشد.


    بهترین زمینه برای فعالیت شرکت های تعاونی

    همیشه تمامی مواردی که در سازمان ها تاثیر گذار می باشد متغیر می باشد که همین امر به سادگی در سازمان های تعاونی نیز موجود می باشد. شما بایستی برای انتخاب زمینه فعالیت تعاونی خود به برسی شرایط موجود خود بپردازید که ببینید در جه فضا و بازاری در حال فعالیت می باشید. آیا یک زمینه خاص برای فعالیت سازمان شما کافی می باشد که وارد یک تعاونی با همان زمینه خاص شوید یا خیر؟
    آیا ارزش های تعاونی با ارزش های سازمان شما هم خانی دارد و در پایان آیا هدف های سازمان شما با ورود به یک تعاونی می تواند محقق شود یا خیر؟
    در پایان می توانید از زمینه های کشاورزی، صنعتی، معدنی، خدماتی، مسکن، تامین نیاز تولید کنندگان و مصرف کنندگان، اعتبار، حمل و نقل و یا شرکت تعاونی چند منظوره استفاده کنید. توجه داشته باشید که در بیشتر موارد استفاده از شرکت هایی که دارای شاخه ای خاص برای فعالیت می باشد بسیار مفید تر می باشد اما برای شرکت های گسترده نیاز به استفاده از شرکت های چند منظوره می باشد می باشد.
+ پاسخ به موضوع
نمایش نتایج: از 1 به 2 از 2

موضوعات مشابه

  1. تفاوت رخدادها و تعاریف گردهمائی ها
    توسط SARA در انجمن مقاله های استارتاپی (مقالات)
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 2017/12/18, 20:15
  2. تعطیلی 200 هزار کسب و کار بزرگ و کوچک
    توسط مقالات استارتاپی در انجمن فین تک Fintech
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 2017/11/23, 09:46
  3. تعریف پول
    توسط SARA در انجمن فین تک Fintech
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 2017/11/07, 19:37
  4. پنج دلیل کم بودن تعداد تبدیل‌های یک وبلاگ
    توسط SARA در انجمن آموزش های عمومی استارتاپی
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 2017/11/06, 18:16
  5. پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 2017/11/04, 14:53

مجوز های ارسال و ویرایش