زمانیکه فناوری بلاکچِین جهت تسهیل تراکنش ها مورد استفاده قرار می گیرد، طرفدراران آن اغلب بدین واقعیت اشاره دارند که این تراکنش ها طی یک لایه امنیتی غیر قابل انتقال و شکست ناپذیر که به لطف دفتر حسابرسی که این تراکنش ها در آن ثبت میشود، انجام می گردد.
به همین دلیل بلاکچِین بعنوان آینده تراکنش های ایمن و کارآمد، معرفی می شود. چرا که می تواند لزوم اعتماد و اطمینان هر دو طرف معامله را جهت اعتبار سنجی و حسابرسی را حذف نماید.
با وجود اینکه بلاکچِین قطعا عامل ایجاد تغییرات در بسیاری از تجارت ها و برنامه های کاربردی خواهد بود، تنها یک مسئله جزئی باقی خواهد ماند: مقیاس پذیری

مقیاس پذیری بلاکچِین

این مشکل چندان جدید نمی باشد. طی یک جستجوی سریع درگوگل در خصوص موضوع مقیاس پذیری بلاکچِین صدها نتیجه از فروم ها، وبسایت ها و وبلاگ هایی به نمایش گذارده می شود که همه آنها به شرح این مسئله پرداخته اند.
با وجود اینکه ارزهای رمزگذاری شده بیشتر و بیشتر مورد پذیرش واقع می شوند اما بقدر کافی قادر به پردازش سریع تراکنش ها جهت استفاده در سطح وسیع یا حتی نزدیک به آن نمی باشد. بیت کوین، یکی از ارزهای رمزگذاری شده اصلی، اخیرا در ماه ژوئن تنها توانسته است حداکثر هفت تراکنش را طی یک ثانیه(tps) تحت شرایط مطلوب با ارقام حقیقی از قبیل دو و سه پردازش کند. در حالیکه پی پال(PayPal) تعداد ۱۱۵ تراکنش و ویزا(VISA) تعداد ۲۰۰۰ تراکنش را طی یک ثانیه پردازش نموده اند.

همانطور که تاکنون ثابت شده، اگر فناوری بلاکچِین جهت تغییر شکل دوباره سیستم مالی ما از هسته مرکزی آن طرح ریزی شده، باید قابلیت مقیاس گذاری و مدیریت تراکنش های بسیاری را طی یک ثانیه دارا باشد، همانطور که ویزا تاکنون بدینگونه عمل نموده است.
تعدادی پروژه امید بخش وجود دارد که می تواند به مقیاس گذاری اتریوم(Ethereum) کمک نموده که با نرخ تراکنش های ویزا شامل پلاسما و رایدن تطبیق یابد.
اما این پروژه ها بیش از آنکه مسئله مقیاس پذیری بلاکچِین اصلی را هدف قرار دهند، اقدام به فراهم آوردن کانالهای آف چِین و سایدچِین جایگزین می نمایند. با نگاهی به سایر پلتفرم های بزرگ بلاکچِین (که نتایج حقیقی را به نمایش می گذارند) می توان دریافت که سرعت تراکنش بستگی به پروتکل ها و عملکرد آن دارد.
IOTA ظاهرا قادر است طی یک ثانیه ۵۰۰ تا ۸۰۰ تراکنش انجام دهد
Waves چند صد تراکنش
Ripple بیش از ۱۳ تراکنش را قادر است انجام دهد.
NEO از فناوری بنام “عیب یاب بیزانسی” استفاده می کند و در حال حاضر می تواند تعداد ۱۰۰۰ تراکنش را به انجام رساند.

Ripple بیش از 13 تراکنش در ثانیه قادر است انجام دهد.




پلتفرم بلاکچِین Zilliqa با رویکردی بنام “شاردینگ”(sharding) قابلیت پردازش ۲۴۸۸ تراکنش را در ثانیه دارا می باشد. “شاردینگ” در واقع یک پروتکل “کلین اسلیت”(clean-slate) است که جهت مقیاس گذاری در یک شبکه باز توزیعی غیر مجاز که با انعطاف پذیر و امنیت تطبیق ندارد، ساخته شده است.

شاردینگ(sharding) چیست؟

امروزه به منظور اجرای تراکنش در بلاکچِین لازم است همه کامپیوترها یا گره های(nodes) شبکه این تراکنش را تایید نموده یا قرارداد هوشمندی را به منصه اجرا گذاشته که طی آن کدی در شبکه ذخیره شده که شرایط لازم جهت اجرای تراکنش را تعیین می نماید. پس از آنکه همه این گره ها به نتایج و اجماع یکسان دست یافتند، این تراکنش تایید می گردد و همانطور که می توانید تصور کنید، این فرایند زمانی بطول می انجامد.
به عبارت دیگر شاردینگ از توان پردازش موازی دستگاه های مختلف شبکه استفاده می کند تا حجم کار تراکنش های مورد بازبینی را تقسیم نماید. که به طور خودکار شبکه را به بخش ها یا “شارد“های کوچکتر تقسیم نموده که هر کدام پروتکل اجماع با مقیاس کوچکتر را اجرا می نمایند.
چنین شبکه هایی معمولا قادرند طی پردازش موازی، صدها تراکنش در عرض یک ثانیه به ازای یک شارد(PSPS) و در مجموع هزاران تراکنش طی یک ثانیه را اجرا نمایند.
شبکه ای با اتصال گره های بیشتر به طور فزاینده سریعتر به تایید تراکنش ها می پردازد. هنگامیکه چنین شبکه ای به بزرگی اتریوم باشد، قادر خواهد بود طی یک ثانیه شمار بسیاری تراکنش را با سرعت بیشتر و بصورت کم هزینه تر از ویزا به اجرا گذارد.
چنانچه چنین سیستم هایی به سرعت لازم جهت انجام حجم کاری که سیستم بانکداری فعلی در حال انجام هست بدون به خطر انداختن ماهیت شبکه های توزیعی دست یابند، آنگاه می توان از پروتکل ایمن و کارآمد و توانمند برنامه های کاربردی جهت انجام هر عملی از مزایده تا پرداخت استفاده نمود و شاردینگ می تواند به حل بحران مقیاس پذیری بلاکچِین کمک شایان توجهی نماید.

به نظر شما این ایده می تواند پایانی به معضل مقیاس پذیری باشد؟ چه آینده ای برای این ایده متصور خواهید بود؟ ما را از نظرات خود آگاه کنید


منبع: cointelegraph

https://arzdigital.com/how-sharding-...ons-than-visa/