اگر من از شما این سوال را بپرسم که ” آیا موفق هستید؟ “، چه جوابی به آن خواهید داد؟ اکثر مردم، موفقیت را کامل کردن یک پروسه و یا رسیدن به یک هدف معین می دانند. جالب اینجاست که تعداد زیادی از مردم، رسیدن به پول و جایگاه های مادی را، موفقیت تفسیر می کنند. ولی باید در نظر داشت که رسیدن به چنین جایگاهی شاید به نوعی یک برد محسوب شود ولی هرگز نمی توان آن را موفقیت دانست.
این امکان وجود دارد که بعد از رسیدن به تمام خواسته های خود بازنده شوید و یا اینکه در میانه ی راهی که فکرش را هم نمی کنید، ناگهان موفقیت به سراغ شما بیاید. شاید همان تصور قدیمی که ما از موفقیت داریم موجب شده است که دیکشنری هایی مثل Merriam Webster، موفقیت را “دستیابی به ثروت، احترام و یا شهرت” تعریف کنند. این دیکشنری همچنین یک فرد موفق را “کسی می داند که به ثروت، احترام و یا شهرت دست پیدا کرده باشد”.
وقتی به مفهوم تعریف شده توسط Webster فکر میکنیم، می بینیم که افراد زیادی را می توان نام برد که بر طبق این تعریف موفق بوده اند. در بالای این لیست هم Don Corleone قرار دارد که دارای احترام و ثروت زیادی بود و برای آنچه که انجام داده به اندازه ی کافی مشهور است. ولی آیا او به راستی فرد موفقی بوده است؟ من اینطور فکر نمی کنم. Patrick Ness، نویسنده ی کتاب More Than This، با عبارت “همیشه فراتر از آن چیزی که به نظر می رسد وجود دارد. همیشه چیزی وجود دارد که شما نمی دانید.” این موضوع را توضیح داد. به همین دلیل بود که مربی UCLA، یعنی جان وودن، رکورددار برد در بازی های دنیای بسکتبال است که حتی تا کنون شکسته نشده است. جان وودن، تمامی ارزش ها و درس های زندگی که از سال ها تجربه به دست آورده بود را با بازیکنان خود به اشتراک گذاشت و همواره بر این موضوع تاکید داشت که موفقیت چیزی فراتر از یک برد است.


این مربی در سال 1910 به نیا آمد. و اولین کسی بود که در Basketball Hall of Fame با هر دو عنوان مربی و بازیکن شناخته شد. تا جایی که ESPN، او را به عنوان بهترین مربی در تمام زمان ها و در میان تمام ورزش ها معرفی کرد. در 40 سال حضور او در UCLA، مربی گری افسانه هایی همچون بیل والتون و کریم عبدالجبار را بر عهده داشت.
پروفایل جان وودن به عنوان یکی از سخنرانان در سایت TED، توضیح می دهد که او از بازیکنان خود می خواست که همیشه و در تمام مراحل زندگی به دنبال پیروزی باشند و نه فقط در زمین بازی. وودن همیشه با آن ها مثل اعضای خانواده ی خود رفتار می کرد و همواره بر پیروزی تاکید بیشتری نسبت به نتیجه ی بهتر داشت. در واقع، او اکثر تئوری های خود را از صحبت با پدرش الهام گرفته بود. یک از این تئوری ها که طرز فکر و ایدئولوژی او را کاملاً در خود خلاصه کرده است، تعریفی است که اغلب او از موفقیت ارائه می دهد: موفقیت نوعی آرامش ذهنی است که نتیجه ی مستقیم یک رضایت کامل از خود است، آن هم در زمانی که تمام تلاش خود را به کار گرفته اید تا به جایگاهی که قابلیت آن را دارید دست یابید و در آن جایگاه، بهترین باشید.

من اولین بار چنین تعریفی را در صحبت جان وودن در TEDTalk شنیدم: “تفاوت بین برد و موفقیت.” این صحبت به حدی الهام بخش بود که من بلافاصله آن را به فارسی ترجمه کردم تا به اشتراک گذاری این مطلب با فارسی زبانان کمک کنم. همه ی ما هنگام تلاش برای رسیدن به جایگاهی که قابلیت آن را داریم و می خواهیم در آن بهترین باشیم، برابریم. ما همیشه می توانیم پیشرفت کنیم و وضعیت خود را بهبود ببخشیم ولی نباید خود را با دیگران مقایسه کنیم. همیشه وقتی به مقایسه رو می آوریم و شروع به تلاش می کنیم تا با کسی برابری کنیم دچار دردسر می شویم- جان وودن


برای مربی وودن، موضوع نه به امتیاز نهایی برمی گشت و نه به مساله ی برد و باخت. موضوع این بود که چگونه با کار سخت و تلاش بی وقفه در مسیر خود پیش برویم تا نتیجه نهایی را بدست آوریم. در کتاب “وودن در رهبری (Wooden on Leadership)“، این مربی “هرم موفقیت” خود را که نزدیک به 15 سال بر روی آن کار کرده را نشان داده است. این هرم از 14 بلوک که با ویژگی های انسانی پر شده، ساخته شده است. همه ی بلوک ها به راسی با عنوان “عظمت رقابتی” منتهی می شوند. خصوصیات هر سطح، مکمل یکدیگر هستند اما دو سنگ بنای هرم که رئوس بنیادی آن را تشکیل می دهند، یعنی سخت کوشی و اشتیاق که موجب هم افزایی یکدیگر نیز می شوند، نقاط شروعی برای تمام کارهایی هستند که پیش رو داریم. این هرم، بازیکنان وودن را قادر ساخت تا با همان شور و شوقی که به کار خود دارند، هر زمانی که اراده کنند بهترین عملکرد را از خود نشان دهند.



سخت کوشی
(Industriousness) – این لغت در زبان انگلیسی ساده و روان به معنای کار بسیار سخت است که برای رسیدن به موفقیت، هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد.
رفاقت (Friendship) – احترام و وفاداری دو ویژگی بسیار مهم از رفاقت و دوستی است. این دو صفت، قابل توجه ترین ویژگی های رفاقت واقعی هستند که به رهبری مربوط می شوند. صداقت (Loyalty) – صداقت و وظیفه شناسی بخشی از ذات والای انسانی و همچنین بخشی از ذات رهبرانی است که به بالاترین هدف ها دست یافتند. قدرت این ویژگی، موجب شده است که مربی وودن، آن را در مرکز پایه و اساس هرم قرار دهد. همکاری (Cooperation) – به اشتراک گذاری ایده ها، اطلاعات، مسئولیت ها، خلاقیت و وظیفه ها از اولویت های رهبری خوب و تیم های بزرگ است. این همان معنی همکاری است. (یک مدیر با اعتماد به نفس قوی، زمانی که دیگران سزاوارش هستند به آن ها اعتبار می بخشد و اشتباهات آن ها را نادیده می گیرد. ولی یک مدیر ضعیف، اعتبار را از آن ها می گیرد و اشتباهاتشان را مورد سرزنش قرار می دهد.)
اشتیاق (Enthusiasm) – دو سنگ بنای هرم موفقیت مربی وودن، سخت کوشی و اشتیاق است که هرکدام به تنهایی قدرت زیادی برای تیم فراهم می کند. ولی با ترکیب این دو، این قدرت چند برابر خواهد شد. خودکنترلی (Self-control) – در سطح بعدی هرم با وظایف متفاوتی آشنا خواهیم شد که چالش های منحصر بفرد و بسیار خوبی را به شما ارائه می دهند. برای هر کدام از این چالش ها، نیاز به خودکنترلی یک نیاز اساسی است. این خصوصیت در هرم موفقیت، اهمیت کنترل خود در تمام حوزه ها را بیان می کند. دوری از وسوسه، اجتناب از گرایش بیش از حد به احساسات و دوری از فراز و نشیب های تلاش و کار مداوم، نوعی خودکنترلی محسوب می شوند. هوشیاری (Alertness) – فعالیت هایی که در اطراف ما در جریان هستند می توانند باعث شوند که ما دانش جدیدی از آن ها بدست آوریم ولی تنها در صورتی که هوشیار باشیم. اغلب اوقات ما با یک دید تونل مانند به اطراف خود می نگریم که باعث می شود نتوانیم تصویر جامع و کاملی از اطراف خود مشاهده کنیم. همین موضوع، مانع از این می شود که از عواملی که حتی در دسترس ما هستند نتوانیم به خوبی بیاموزیم.
ابتکار (Initiative) – شکست در کاری که می خواهید انجام دهید معمولاً از بزرگترین شکست ها محسوب می شود. ابتکار، توانایی انجام کار است. شما ابتدا باید بطور کامل و در هر زمینه ای آماده باشید. سپس تمام توان خود را برای اعمال قوه ی ابتکار به کار گیرید.
اراده (Intentness) – این ویژگی شخصی می تواند به اندازه ی تمام بلوک های هرم مهم باشد. این ویژگی عبارت است از توانایی این که بتوانید در مسیر خود باقی بمانید. حتی اگر مسیر بسیار سختی در پیش داشته باشید و یا اینکه موانع موجود، غیرقابل عبور به نظر برسند. شما نباید دست بکشید: مصمم و با اراده باشید. شرایط (Condition) – شما باید در شرایط جسمی خوبی به سر ببرید، ولی شرایط روحی و روانی شما نیز بسیار مهم است. هر سه این شرایط، مؤلفه های این بلوک از هرم هستند زیرا بدون یکی از آن ها، مطمئناً شما از داشتن دو مؤلفه ی دیگر نیز محرومید. وضعیت ضعیف روحی و روانی مانع از عملکرد خوبی از طرف جسم می شود. مهارت (Skill) – این ویژگی در قلب هرم موفقیت واقع شده است. شما باید توانایی های خود را بشناسید و بر جزئیات آن ها تسلط پیدا کنید. روحیه تیمی (Team spirit) – این بلوک از هرم، مهم ترین ویژگی را مشخص می کند: از خود گذشتگی که درست متضاد خودخواهی است. این موضوع زمانی اتفاق می افتد که مشتاقانه، افتخار فردی خود را فدا می کنید تا به هدفی بزرگتر مثل رفاه و موفقیت سازمان، تیم و یا گروه خود دست یابید. اعتماد (Confidence) – هیچ حسی قوی تر از یک ایمان قوی به خودتان نمی تواند به شما کمک کند. دانستن اینکه آماده سازی شما به طور کامل انجام شده و آماده ی رقابت هستید، حس اعتماد قوی در شما ایجاد خواهد کرد. ثبات (Poise) – تنها کافیست خودتان باشید. به آنچه که نیستید وانمود نکنید. لازم نیست سروصدای زیادی کنید تا خود را نشان دهید و یا اینکه اعمالی انجام دهید که صرفنظر از شرایط یا وضعیت، به گونه ای نامتعادل به نظر برسند. رهبران باثبات و متعادل حتی تحت فشار هم آرامش خود را حفظ کرده و عصبی نمی شوند.
عظمت رقابتی (Competitive Greatness) – یعنی زمانی که علاقه ای شدید برای یک نبرد سخت دارید که می دانید این نبرد می تواند فرصت هایی را در اختیار شما قرار دهد که بهترین عملکرد خود را نشان دهید، آن هم درست در زمانی که بهترین عملکرد شما موردنیاز است.
وودن تمام طول زندگی خود را صرف این کرد که بفهمد چه کاری باید انجام دهد، نه فقط در دنیای بسکتبال، بلکه در تمام مراحل زندگی. کسب و کار و بسکتبال تا حدودی در یک سری ویژگی ها با هم مشترک اند. هر دو آن ها، به نوعی شامل یک عملکرد تیمی و ارتباطی هستند که به رهبران قوی نیاز دارند. همچنین واکنش های سریعی را در مراحل مختلف خود می طلبند.
بنابراین، اکنون شما با داشتن رمز موفقیت جان وودن در دنیای بسکتبال، می توانید آن را در نمام حوزه ها به کار گیرید. پس همین حالا، من از همه ی شما که ممکن است یک کارآفرین، یک مدیر و یا یک صاحب منصب باشید می خواهم که تمام تلاش خود را به کار گیرید تا در ابتدا به یک فرد موفق تبدیل شوید و سپس کارآفرین، مدیر و یا صاحب منصب موفقی باشید.

منبع: وب سایت رضا غیابی


https://isfahanplus.ir/%d8%b1%d9%85%...6-john-wooden/