در دهه‌ی ۱۹۸۰ میلادی برنامه‌های FFP به طور عمده توسط شرکت‌های هواپیمایی ارائه شد. در این برنامه‌ها مشتریان می‌توانستند از طریق راه‌های مختلفی امتیاز جذب کنند و با امتیازهای به دست‌آمده در بلیط‌های بعدی تخفیف بگیرند. امتیازی که هر مشتری از خرید یک بلیط به دست می‌آورد مبتنی بر کلاس پرواز، مسافت پیموده‌شده، میزان پول پرداخت‌شده و … بود. این پدیده باعث به وجود آمدن انقلابی در بازاریابی بر اساس حسن وفاداری شد. در دهه‌ی ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ میلادی نرخ رشد حضور در برنامه‌های وفاداری دو رقمی شد و در سال ۲۰۰۰ میلادی به ۳۳ درصد رشد داشت (با توجه به ظهور برنامه‌های وفاداری اینترنتی و مبتنی بر فناوری اطلاعات)
مفهوم بازاریابی بر اساس وفاداری مشتری چیست؟

بازاریابی بر اساس وفاداری مشتری اشاره به ایجاد نوعی اعتماد در بین مشتریان دائمی، به واسطه­‌ی تخصیص پاداش به آن‌ها در ازای انجام تجارت و خرید مستمر از یک شرکت است. برای بسیاری از شرکت ها، هشتاد درصد در آمد را حاصل از خرید ۲۰ درصد از مشتریان است. در دهه های گذشته، برنامه ­های وفاداری مشتریان اغلب به شکل پس گرفتن و باز پس دادن کل قیمت کالا به مشتری و آن هم فقط برای محصولاتی خاص بود. اما امروزه این برنامه ­ها بیشتر از طریق خریدهای کارتی و مبتنی بر اطلاعات دیجیتال انجام می‌‌شوند. به نوبه­‌ی خود این اطلاعات دیجیتالی می‌توانند به منظور کشف روش‌­های جدید برای تقویت وفاداری مشتری مورد استفاده قرار بگیرند. چه کسانی از این نوع بازاریابی استفاده می‌کنند؟

صنایع گردشگری یکی از توسعه دهندگان اصلی برنامه ­های وفاداری مشتری بوده‌اند و همواره به ارائه‌­ی این برنامه‌ها به مشتریان خود می‌پردازند. شرکت های هواپیمایی برنامه ­های FFP را ارائه‌ می‌دهند. هتل­ ها به همین ترتیب برنامه‌هایی برای مشتریان دائمی خود را دارند. مشتریان به واسطه‌ی پروازها و اقامت در هتل ­ها امتیاز کسب می‌کنند و می‌توانند با استفاده از این امتیازات در آینده از تخفیف‌هایی برخوردار شوند.
موسسات مالی ارائه دهنده­‌ی کارت اعتباری یکی از دیگر از استفاده‌کننده‌های اصلی برنامه‌های وفاداری هستند. برای مثال با دادن امتیاز، جایزه ­های نقدی و دیگر پاداش ­ها در زمانی که شما خرید خود را با استفاده از آن کارت انجام می‌دهید. آن‌ها اغلب با دیگر کسب و کارها (نظیر صنایع گردشگری) شریک هستند و اغلب تخفیف های خاصی را برای خرید در مکان‌های خاص ارائه می­­‌کنند. علاوه بر موسسات مالی، برنامه های وفاداری مشتریان در میان فروشگاه های مواد غذایی نیز رایج است. حدود نیمی از این فروشگاه ها برای پاداش دادن به مشتریان وفادار خود، از نوعی کارت عضویت مخصوص خود استفاده می‌کنند. رستوران­ ها نیز از این روش استفاده می‌کنند. برای مثال شما بعد از سه بار خرید از یک رستوران می‌توانید یک همبرگر رایگان از آن رستوران بگیرید.

این نوع بازاریابی برای کدام نوع از مشتری ­ها سودمند است؟

بازاریابی بر اساس وفاداری بر تقویت روابط با افرادی که در حال حاضر مشتری و مصرف کننده‌ی محصولات کسب و کار هستند، تمرکز می‌کند. بنابراین، مشتری هایی که به طور منظم خرید می­‌کنند (به عنوان مثال کسی که هر هفته از یک سوپرمارکت خاص خرید می­‌کند یا فردی که حداقل یک بار در ماه در یک رستوران خاص غذا می‌­خورد) بیشتر مستعد دریافت جایزه به وسیله‌ی یک برنامه‌ی پاداش و یک برنامه‌ی وفاداری هستند. هر چقدر که آن‌ها خرید خود را تکرار کنند، از پاداش‌های بیشتری بهره‌مند می‌شوند. مشتریان جدیدی ممکن است از طریق اطلاع یافتن از این پاداش ها و مشوق­ ها و یا به واسطه‌ی معرفی توسط توسط مشتریان فعلی جذب شوند اما این امر به حفظ وفاداری مشتریان اولیه وابسته است. علاوه بر این، بسته به میزان پیچیدگی برنامه های وفاداری و تکنولوژی مورد استفاده، بخش­های خاص بازار و یک گروه خاص از مشتریان می‌توانند از پاداش های ویژه و خاصی بهره‌مند شوند.

منبع:وبسایت لرن مارکتینگ


https://isfahanplus.ir/%d8%a8%d8%a7%...-%d8%a7%d9%88/