درس طراحی و توسعه محصول دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف با همکاری دوره توانمندسازی کسب‌وکار پرتو برنامه تجاری‌سازی شریف، با مخاطبین دانشجویان مهندسی مکانیک در ترم جاری در حال برگزاری است.

گزارش ارائه اولیه تیم‌های درس طراحی و توسعه محصول
درس طراحی و توسعه محصول دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف با همکاری دوره توانمندسازی کسب‌وکار پرتو برنامه تجاری‌سازی شریف، با مخاطبین دانشجویان مهندسی مکانیک در ترم جاری در حال برگزاری است.
هر تیم در این درس در سه فاز به ارائه اقدامات و دستاوردهای خود می‌پردازد. ۱) ارائه اولیه ایده ۲) ارائه گزارش پیشرفت ۳) ارائه نهایی
پس از آموزش اصول اولیه مبانی طراحی و توسعه محصول و کارآفرینی، برگزاری جلسات ایده پردازی و کمیته تسهیلگری، در مدت یک ماهه اول هر تیم به ارائه اولیه ایده انتخابی خود در برابر سایر تیم‌ها پرداخت. (ارائه گزارش پیشرفت تیم‌ها، در تاریخ ۶ آذرماه برگزار شد!)
از بین ۱۰ تیم حاضر در درس، ۹ تیم به ارائه مساله-راهکار اولیه خود پرداختند! تأثیر عواملی مانند تلاش، انگیزه و انسجام تیم در کیفیت ارائه‌ها کاملاً محسوس بود! تیم‌ها اقدامات خود را به کمیته مشاورین اعلام کرده و مشاورین دوره، تیم‌ها را برای ادامه مسیر راهنمایی کردند.



بخشی از ارائه‌ها، در ادامه آمده است.
توجه: اطلاعات این گزارش مربوط به وضعیت تیم‌ها تا روز ارائه اولیه می‌باشد. هر تیم پس از ارائه اولیه، پیشرفت هایی در طرح و تصمیمات خود داشته است که در گزارش های بعدی اعلام خواهد شد.

تیم رز – افزایش سرعت برداشت گل محمدی
نه تنها از دانشگاه، بلکه گاهی حتی باید از تهران هم بیرون رفت تا شهر قمصر کاشان تا بتوان نیاز واقعی را درک کرد!
مساله اولیه: نیاز به افزایش سرعت برداشت گل محمدی
راهکار اولیه: دستگاه مکانیزه چیدن گل محمدی از ساقه
تیم پس از مشاوره با کمیته تسهیلگری به آقای مهندس شریعتی، در وزارت کشاورزی معرفی‌شده و پس از تعامل با متخصصین این وزارتخانه، این مسئله و راهکار را کشف کرده‌اند. تیم مشتریان اولیه این محصول را کشاورزان صنعتی و سنتی می‌داند، اما برای اطمینان از نیاز واقعی مشتریان به این محصول، قصد دارند تا با حضور در کاشان، از نزدیک با مشتریان نهایی ارتباط برقرار کنند و نیاز آن‌ها را اعتبارسنجی کنند! چون می‌دانند، اگر مشتری نهایی محصولی را بخواهد، زنجیره ارزش خودش تکمیل می‌شود!

تیم توان‌افزا – برانکارد ریلی
حضور یک خبره مرتبط با بازار انتخابی سرعت درک نیاز و شبکه‌سازی با مشتریان را افزایش می‌دهد!
مسئله اولیه: انتقال بیمار از یک تخت به تخت دیگر در بیمارستان و اورژانس
راهکار اولیه: یک مکانیزم مکانیکی که تشک روی آن قرار دارد و از روی تختی به تخت دیگر منتقل می‌شود.
تیم توان‌افزا با در نظر گرفتن تجربیات (که شامل طراحی و ساخت تجهیزات ساده آبیاری در خانواده و آموزش زبان و همچنین فروش!) و علاقه‌مندی‌هایشان، با کمک کمیته تسهیلگری و خبره مرتبط با بازار تجهیزات پزشکی، این مسئله را کشف کردند. تا این زمان، تیم راهکاری اولیه برای حل این مسئله ارائه کرده است و باید بررسی کند که آیا راهکارهای مشابهی وجود دارد؟ آیا می‌تواند رقابت کند؟ دقیقاً نیاز چیست؟ برای این ادامه تحقیقات را در بیمارستان‌ها انجام خواهد داد!

تیم شریف پاک – تمیزکننده پشت پنجره
بهترین ایده‌ها از یک احساس نیاز توسط بنیان‌گذار شروع‌شده است که آن را به‌درستی پیگیری کرده است! (پاول گراهام، مؤسس Y Combinators.)
مسئله اولیه: شست و شوی بخش بیرون شیشه پنجره در ساختمان‌های‌ها مسکونی!
راهکار اولیه: ابزاری ساده و مقرون‌به‌صرفه برای شست‌وشو (مغناطیسی!)
تیم شریف پاک، پس از ایده پردازی و بررسی ۱۰ ایده، مسئله و راهکار بالا را جذاب‌تر از بقیه تشخیص داد. یکی از اعضای این تیم، در زندگی خود همیشه با مسئله پاک کردن شیشه آپارتمان محل زندگی آشنا مواجه بوده و واقعاً این نیاز را درک کرده، اما این اول مسیر است، باید مشتری‌های هدف را درست شناخت، از آن‌ها هم‌نظرشان را پرسید و نقطه شروع را بررسی کرد!

تیم “۳۶” – بالابر ساختمانی
راهکار ارائه‌شده باید ساده‌ترین حالت ممکن باشد!
مسئله اولیه: سقوط و اتلاف مصالح در نتیجه ضعف مکانیزم‌های فعلی
راهکار اولیه: بالابری ساده و مقرون‌به‌صرفه
با توجه به آنچه تیم در تجربیات خود دیده بوده، همیشه بالا بردن اشیا و اقلام مختلف به‌صورت مطمئن و امن در هنگام ساختمان‌سازی با مشکلات اساسی روبه‌رو بوده است، راهکار تیم مکانیزم ساده و مطمئن جهت بالا بردن اشیا می‌باشد. تیم پس از مصاحبه اولیه متوجه شده بود که خیلی از مصالح در وضعیت فعلی در هنگام بالا بردن، آسیب می‌ببنند. البته باید دقیق‌تر بررسی کرده که راهکار پیشنهادی اولیه چقدر مؤثر و مقرون‌به‌صرفه برای ساختمان‌سازها خواهد بود؟!

تیم آبیار – آبیاری خودکار گیاهان آپارتمان
ماژولار بودن، روشی برای کاهش قیمت محصول و کاهش هزینه‌ای تغییر وضعیت فعلی برای مشتری است!
مسئله اولیه: حل مسئله آبیاری گل و گیاه درصورتی‌که در خانه نباشیم
و یا گلدان دور از دسترس
راهکار اولیه: مخزن ماژولار آب باقابلیت اضافه شدن به گلدان‌های فعلی
تیم آبیار پس از بررسی ایده‌های مختلف در صنایع لوازم‌خانگی و آبیاری، مسئله آبیاری گل و گیاه در موقع عدم دسترسی رو انتخاب کرده است. مشتریان اولیه خودش رو ادارات و خانه‌هایی که گل زیاد دارند قرار داده. تیم قصد دارد برای افزایش موفقیت، بازار و نمونه‌های مشابه را بیشتر بررسی کند.

در گام بعدی هر تیم می‌بایست،

  • مشتریان هدف خود را دقیقاً شناسایی کند و از طریق مصاحبه با آن‌ها، ارزش‌آفرینی ایده را اعتبارسنجی کند!
  • بیانیه مأموریت فرآیند طراحی و توسعه محصول خود را بازبینی کند!
  • در صورت تائید محصول توسط مشتریان، فرآیند نظام‌مند طراحی و توسعه محصول بر اساس خواست مشتریان را شروع خواهند کرد!


ارائه گزارش پیشرفت هر تیم درتاریخ ۶ آذرماه در مقابل کمیته مشاورین انجام‌شده است.

در گزارش بعدی این درس خواهد آمد:

  • اقدامات هر تیم برای اعتبارسنجی مشتریان هدف و نیازی که تشخیص داده است.
  • اظهار هر تیم به اینکه “برای موفقیت باید محصولی ساخت، که مشتریان می‌خواهند!”
  • چگونه تیم‌ها پس از مصاحبه با مشتریان و افراد بازار، متوجه به تغییرات موردنیاز در محصول و مدل کسب‌وکار خود شدند!



گزارش ارائه اولیه تیم‌های درس طراحی و توسعه محصول | وبلاگ برنامه تجاری‌سازی شریف