به ازای هر استارتاپ یونیکورن چند میلیارد دلاری، تعداد بی شماری استارتاپ هستند که در طرف دیگر قدم برداشته اند؛ مهندسان خود را اخراج کردند، اتاق های بازی دارای میز پینگ پونگ خود را تعطیل کردند، و مجبور شدند یادداشت های خداحافظی احساسی برای مشتریان روی وبسایت خود قرار دهند.
برترین ها - ترجمه از حمید پاشایی: جایی که زندگی است، مرگ نیز وجود دارد؛ و «سیلیکون ولی» نیز از این قاعده مستثنا نیست.

به ازای هر استارتاپ یونیکورن چند میلیارد دلاری، تعداد بی شماری استارتاپ هستند که در طرف دیگر قدم برداشته اند؛ مهندسان خود را اخراج کردند، اتاق های بازی دارای میز پینگ پونگ خود را تعطیل کردند، و مجبور شدند یادداشت های خداحافظی احساسی برای مشتریان روی وبسایت خود قرار دهند.

حالا که در آخرین روزهای سال 2017 قرار داریم، وقت آن رسیده که پولدارترین استارتاپ هایی که در سال جاری میلادی تعطیل شدند را معرفی کنیم. روی هم رفته، این شرکت ها 1.695 میلیارد دلار سرمایه در سرمایه گذاری های خطرپذیر جمع آوری کردند. ولی در عمل تمام این پول ها به هدر رفته، و سرمایه گذاران دیگر نمی توانند امیدوار باشند که بتوانند با عرضه سهام اولیه یا فروش این شرکت ها، به پول خود برسند.
این ها 10 استارتاپ ثروتمندی هستند که در سال 2017 نابود شدند.

بیپی (Beepi) – فعالیت: 2013 تا فوریه 2017

سرمایه جذب کرده: 150 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 560 میلیون دلار

بیپی، که وبسایت آن خریداران خودرو و فروشگندگان خودروی دسته دوم را در کنار هم آورده بود، در ماه فوریه تعطیل شد. وبسایت Fair.com و DGDG فروشنده ماشین های دسته دوم هر دو قصد داشتند که این استارتاپ را بخرند، ولی در پایان منصرف شدند. در نهایت، بیپی ورشکست شد.


کویکسی (Quixey) – فعالیت: 2009 تا فوریه 2017

سرمایه جذب کرده: 133 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 600 میلیون دلار

کویکسی، که موتور جستجوی موبایل آن قادر بود بین اپلیکیشن ها جستجو کند، در پایان ماه فوریه بیشتر کارکنان خود را اخراج کرد. با اینکه این شرکت مدیرعامل بنیانگذار خود، تامر کاگان، را در ماه مارچ 2016 عوض کرده بود، ولی به نظر می رسد هرگز نتوانست منبع درآمدی پایداری به دست آورد.



ییک یاک (Yik Yak) – فعالیت: 2013 تا آپریل 2017

سرمایه جذب کرده: 73 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 400 میلیون دلار

ییک یاک، که اپ شبکه اجتماعی ناشناس آن در مرکز رسوایی آزار و اذیت در چندین کالج قرار گرفته بود، بعد از ناتوانی در نگه داشتن کاربران روی پلتفرمش تعطیلی خود را در 28 آپریل اعلام کرد. تنها چند روز پیش از تعطیلی ییک یاک، شرکت پرداخت مالی Square تیم مهندسی آن را با قیمت 3 میلیون دلار خرید.



میپل (Maple) – فعالیت: 2014 تا می 2017

سرمایه جذب کرده: 29 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 115 میلیون دلار

میپل، سرویس تحویل غذا در نیویورک، در تاریخ 8 می تعطیل شد. با حمایت های دیوید چانگ، سرآشپز و مؤسس شرکت رستوران های لوکس Momofuku، میپل بسیار مورد توجه قرار گرفته بود. سرویس تحویل غذای آن منحصر به فرد بود، و به همراه هر سفارش، کوکی شکری خوشمزه رایگانی نیز ارائه می شد.

زمانی که میپل کوکی های واقعی خود را با عکسی از کوکی روی بروشور عوض کرد، مشتریان می دانستند که اتفاقاتی افتاده است. بعضی از اعضای این تیم جذب Deliveroo، سرویس تحویل غذای بزرگتری در بریتانیا. شدند.



اسپریگ (Sprig) – فعالیت: 2013 تا می 2017

سرمایه جذب کرده: 57 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 110 میلیون دلار

اسپریگ، که غذاهای با کیفیت را بلافاصله بعد از سفارش در سن فرانسیسکو تحویل می داد، آخرین تحویل غذای خود را در 26 می انجام داد. اسپریگ وعده داده بود که غذاها را ظرف 15 دقیقه تحویل دهد و از منابع تولیدی محلی استفاده می کرد. ولی مدل کسب و کار آن در مقایسه با رقبایی مثل Seamless که هزینه های بالاسری کمتری داشتند، پایدار نبود.

در یادداشتی روی وبسایت اسپریگ، گاگان بیانی مؤسس و مدیرعامل این شرکت نوشت که «پیچیدگی های تحویل غذا در مقیاس بالا چالش برانگیز بود.»



هلو (Hello) – فعالیت: 2012 تا ژوئن 2017

سرمایه جذب کرده: 40 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 300 میلیون دلار



هلو کمپانی سازنده سنسور ردیابی خواب Sense بود، که طراحی آن به شکلی بود که به جای اینکه روی مچ کاربران قرار بگیرد، در اتاق آن ها قرار می گرفت. این شرکت بعد از اینکه نتواست خریداری پیدا کند، در ماه ژوئن فعالیت خود را تعطیل کرد.

هلو در کیک‌استارتر رونمایی شد، و در فروشگاه های معروف Target و Best Buy توانست برای ابزار Sense جایگاهی برای فروش پیدا کند. ولی این موفقیت برای جلوگیری از تعطیل شدن همیشگی هلو کافی نبود.



جابون (Jawbone) – فعالیت: 1997 تا جولای 2017

سرمایه جذب کرده: 1 میلیارد دلار

اوج ارزش گذاری: 3 میلیارد دلار

جابون شرکتی پیشگام در گجت های پوشیدنی بود و تمرکز آن روی فیتنس ترکر و اسپیکرهای قابل حمل بود، ولی در پرداخت پول تأمین کننده های خود با مشکل مواجه شد. در ماه جولای، جابون فعالیت خود را تعطیل کرد و دارایی های خود را واگذار کرد. به جای آن، حسین رحمان مؤسس و مدیرعامل شرکت، کمپانی جدیدی به نام Jawbone Health Hub در زمینه محصولات سخت افزاری و نرم افزاری خدمات سلامت را راه اندازی کرد.



جوسرو (Juicero) – فعالیت: 2013 تا سپتامبر 2017

سرمایه جذب کرده: 118.5 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 270 میلیون دلار

جوسرو، شرکت سازنده دستگاه آبمیوه گیری، با اینکه در سال 2013 شروع به جذب سرمایه کرده بود ولی محصول خود را در سال 2016 ارائه کرد. تنها یک سال بعد، سرمایه گذاران راز این شرکت 270 میلیون دلاری را کشف کردند: دستگاه 400 دلاری آن هیچ کاری خاصی به جز بیرون دادن محتویات میوه از کیسه های آن نمی کرد. و آن کیسه ها را به راحتی می شد با دست هم خالی کرد.

این شرکت در به دست آوردن میلیون ها دلار در دور جدید سرمایه گذاری که قرار بود از سرمایه گذاران دریافت کند ناموفق بود، و هر گز نتوانست از این شکست مالی نجات پیدا کند.



رپتر (Raptr) – فعالیت: 2008 تا سپتامبر 2017

سرمایه جذب کرده: 44 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 170 میلیون دلار

رپتر تقریباً یک دهه بعد از فعالیت به عنوان شبکه اجتماعی تخصصی برای گیمرها، به کار خود پایان داد. این سرویس به کاربران کمک می کرد تا پیگیری کنند که دوستانشان چه گیم هایی بازی می کردند و راحت تر می توانستند گیم های چندنفره را از راه دور بازی کنند.

با اینکه رپتر سرویس های جدیدی نیز ارائه داد، ولی با ارائه سرویس های مشابه از سوی شرکت های بازی سازی دیگر فایده ای برای کاربران نداشت. در سال 2016، شرکت سازنده تراشه AMD باندل کردن اپ رپتر با نرم افزار گرافیکی خود را متوقف کرد، و با از دست دادن این شریک کلیدی، عملاً سرنوشت رپتر نیز به انتها رسید.



داپلر لبز (Doppler Labs) – فعالیت: 2013 تا نوامبر 2017

سرمایه جذب کرده: 51 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: 235 میلیون دلار

وقتی که داپلر لبز ابتدا در سال 2013 کار خود را شروع کرد، رویای ایربادهای فوق هوشمندی را به سرمایه گذاران فروخت که به کاربران اجازه می داد تجربه جهان پیرامون خود را شخصی سازی کنند. ایربادهای بی سیم Here One این شرکت، که جلوی نویزهای شهری را می گرفت و در عین حال صدای گفتگوهای معمولی را به گوش می رساند، در جایگاه رقابت با ایرپادز اپل و پیکسل بادز گوگل قرار گرفته بود. ولی فروش این محصول کند بود و این شرکت نتوانست سرمایه مورد نیاز برای باقی ماندن در رقابت را جذب کند.



لوکس (Luxe): بازگشت از میان مردگان

سرمایه جذب کرده: 75 میلیون دلار

اوج ارزش گذاری: بیش از 110 میلیون دلار

اوضاع در سال جاری برای لوکس چندان خوب به نظر نمی رسید، استارتاپی که خدمات پارک ماشین ارائه می داد. این کمپانی اپلیکیشن خود را در ماه آپریل تعطیل کرد، درست بعد از خرید چندین پارکینگ که به طور موقت آن را تبدیل به سرویس سنتی خدمات پارک ماشین کرده بود.

با وعده تغییرات مهم در محصول و همچنین شایعات خرید از طرف شرکت هایی مثل اوبر، لوکس سرمایه گذاران را علاقمند نگه داشته بود و سرانجام در ماه سپتامبر توسط شرکت خودروسازی سوئدی ولوو خریداری شد.

با اینکه ولوو و لوکس جزئیات شرایط معامله را فاش نکردند، ولی این معامله بدون شک سرمایه گذارانی که 75 میلیون دلار روی لوکس خرج کرده بودند را خوشحال کرد.

استارتاپ‌های پولداری که امسال شکست خوردند