با توجه به درخواست برخی مخاطبین گرامی در خصوص نحوه محاسبه درصد درآمد حاصل از سرمایه‌­گذاری در سود هر سهم مربوط که در سوال مسابقه روز ۲۴ آبان طرح گردید، در ادامه به بیان سوال و توضیح کامل روش محاسبه آن پرداخته خواهد شد. سوال تخصصی- درصد درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها در سود هر سهم دجابر در پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳۹۴/۱۲/۲۹ شرکت داروسازی جابرابن حیان، چند درصد از سود هر سهم را درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها تشکیل می دهد؟ ۱) ۲۸٪ ۲) ۲۳٪ ۳) ۳۳٪ ۴) ۱۹٪ EPS چیست؟

EPS یا Earning Per Share پیش‌بینی درآمد سود هر سهم برای سال مالی گزارش‌شده، است. در واقع هرگاه سود کل شرکت را پس از کسر مالیات، به تعداد سهام تقسیم نماییم، سود هر سهم بدست می‌آید. تمامی شرکت‌­های بورسی و فرابورسی به اسثنای شرکت­‌های سرمایه­‌گذاری، موظفند حداکثر تا ۳۰ روز قبل از اتمام سال مالی جاری، اولین پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی آتی خود را در سامانه کدال ارائه نمایند. این پیش‌بینی درآمد بر اساس وضعیت عملکرد شرکت در سال گذشته، برنامه‌های سال آینده آن و چشم انداز اقتصادی تهیه می‌شود. EPS تحقق یافته: آن بخش از سود هر سهم را که در دوره مالی اعلام شده محقق گشته و قابل تقسیم بین سهامداران است، سود سهام تحقق یافته و یا EPS تحقق یافته می‌گویند. DPS چیست؟

DPS یا Dividend Per Share DPS به مقدار سودی گفته می‌شود که به ازای هر سهم به سهامداران پرداخت می‌شود. مقدار این سود (سود تقسیمی هر سهم) با توجه به تصمیم هیئت مدیره و آراء سهامداران* حاضر در مجمع عمومی سالانه تعیین می‌شود. لازم به ذکر است سود تقسیمی (DPS) نباید کمتر از ۱۰% سود تحقق یافته (EPS تحق یافته) باشد و شرکت‌ها موظف هستند سود تقسیمی تصویب شده را حداکثر تا ۸ ماه پس از برگزاری مجمع عمومی سالانه به سهامداران پرداخت نمایند. * حق رای هر سهامدار به نسبت درصد مالکیت وی از شرکت است. لازم به ذکر است بخشی از سود تحقق یافته شرکت (معادل ۵% سود خالص هر سال) تحت عنوان اندوخته قانونی ذخیره می‌شود. این مقدارطبق قانون تجارت تعیین شده و تا زمانی که به ۱۰%سرمایه شرکت برسد، لازم اجرا است. گزارش‌های میان‌دوره‌ای شرکت‌ها: شرکت‌ها موظف هستند در دوره‌های ۳ ماهه، میزان تحقق سود پیش‌بینی شده (EPS) خود را اعلام نمایند. در این میان گزارش‌های اولین پیش‌بینی درآمد ۶ ماهه، آخرین عملکرد ، باید به تایید حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار برسد. تعدیل EPS:

پیش بینی درآمد هر سهم (EPS) در هر زمان می‌تواند نسبت به آخرین پیش‌بینی اعلام شده، تغییر مثبت یا منفی (افزایش یا کاهش) داشته باشد. تعدیل و یا تغییر پیش‌بینی درآمد هر سهم، ارتباطی با دوره گزارش‌دهی ندارد. شرکت‌ها باتوجه به تعدیل صورت‌گرفته طی گزارشی تغییرات پیش بینی را از طریق سامانه کدال اعلام می‌نمایند. بطور مثال: شرکت ملی مس با توجه به قیمت‌های جهانی موجود، در اولین پیش‌بینی خود نرخ فروش هر واحد از محصولاتش را X ریال در نظرگرفته است. با در نظر گرفتن این فرض، سود Y برای شرکت پیش بینی شده است. با گذشت ۴ ماه از سال مالی و نوسان قیمت جهانی مس که تاثیر مستقیم بر مبلغ فروش هر واحد از محصول ملی مس دارد، این شرکت تصمیم می‌گیرد پیش‌بینی نرخ جدید فروش محصولات خود را در گزارش اعلام نماید. با این تغییرات و بسته به نوع آن (کاهش یا افزایش)، سود پیش‌بینی شده برای هر سهم شرکت ملی مس نسبت به آخرین پیش بینی با تغییرات مثبت یا منفی اعلام می‌شود.
  • درصد پوشش سود هر سهم در گزارش‌های دوره‌ای می‌تواند چشم‌اندازی برای پیش‌بینی تحقق سود یا تغییرات احتمالی آن (کاهش یا افزایش) در پایان دوره به سرمایه‌گذار ارائه می‌کند. درصد پوشش EPS به نوع صنعتی که شرکت در آن فعالیت می‌کند، مرتبط است. بطور مثال شرکت‌های دارویی معمولا درصد تحقق سودشان در ۶ ماهه دوم سال بیشتر است. با این فرض می‌توان گفت اگر شرکتی در گزارش ۶ ماهه اول ۵۰% از سود اعلامی خود را محقق کند، می‌توان انتظار افزایش سود در گزارش‌های باقی‌مانده تا پایان سال را داشت.


  • درصورتی که تغییرات EPS یک شرکت برابر یا بیش از ۲۰± باشد و همچنین قدرمطلق تغییرات صورت گرفته از ۵۰ ریال بیشتر شود، به منظور ارائه اطلاعات با اهمیت در سامانه کدال، نماد متوقف خواهد شد. نماد شرکت مورد نظر در اولین جلسه معاملاتی پس از افشای اطلاعات، بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.

برای دریافت و بررسی گزارش‌های مورد نیاز، کافی است به سایت کدال مراجعه نمایید. با وارد نمودن نام شرکت یا نماد مورد نظر در بخش جستجوی اطلاعیه‌ها، گزارش‌های ارائه شده آن شرکت را در قالب صفحه وب، فایل PDF یا Excel در اختیار شما قرار می‌گیرد. درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری چیست؟

یکی از عوامل تاثیر‌گذار بر پیش‌بینی سود هر سهم، درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های شرکت است که معمولاً در پایان دوره محقق شده و در گزارش‌های دوره ای ذکر نمی‌شود. بسیاری از شرکت‌­ها علاوه بر درآمد حاصل از فرایند تولید (عملیاتی)، ممکن است درآمدهای دیگری در قالب سرمایه­‌گذاری­ داشته باشند. انواع درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری:

  • درآمد غیر عملیاتی حاصل از سرمایه‌گذاری: این نوع درآمد ناشی از سپرده­‌های بانکی، اوراق مشارکت، سود حاصل از خرید و فروش سهام و یا مالکیت بخشی از سهام شرکت‌های سرمایه‌پذیر است. سرمایه‌گذاری در شرکت‌های سرمایه پذیر با درصد مالکیت بالایی که فعالیت آن با فعالیت شرکت سرمایه‌گذار غیر مرتبط باشد نیز در این ردیف شناسایی می‌شود.
  • درآمد عملیاتی: این نوع درآمد، ناشی از سرمایه‌­گذاری شرکت سرمایه‌‍‌گذار در شرکت­‌های سرمایه­‌پذیری است که فعالیت اصلی آن‌ها مرتبط بوده و درصد تملک بالایی برای شرکت سرمایه‌گذار در بر دارد.

‌ ♦ لازم به ذکر است که به درآمد حاصل از سرمایه­‌گذاری‌­ها، مالیات تعلق نگرفته و هیچ مبلغی از آن کسر نمی‌شود.
‌ ♦ در انتهای جداول صورت­‌های مالی شرکت‌­ها، شرکت سرمایه‌­گذار درآمد حاصل از سرمایه‌­گذاری‌های عملیاتی خود را بصورت یک جدول پورتفو ارائه می­‌دهد.
نحوه محاسبه درصد و مقدار درآمد حاصل از سرمایه­‌گذاری‌ها در سود هر سهم:

در صورت (مالی) سود و زیان، مبلغ کل درآمد حاصل از سرمایه­‌گذاری‌­ها را بر سود خالص پس از کسر مالیات تقسیم کرده و در عدد ۱۰۰ ضرب می‌کنیم. عدد به­‌دست آمده درصد درآمدهای سرمایه­‌گذاری در سود هر سهم را نشان می­‌دهد. به این معنی که چند درصد از سود خالص (پس از کسر مالیات) را درآمد حاصل از سرمایه­‌گذاری‌ها تشکیل می­‌دهد. این سود بعد از برگزاری مجمع شرکت سرمایه پذیر محقق می‌شود. بنابر آنچه گفته شد پاسخ سوال “در پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳۹۴/۱۲/۲۹ شرکت داروسازی جابرابن حیان، چند درصد از سود هر سهم را درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها تشکیل می دهد؟” به صورت زیر محاسبه می شود:
۳۳% = ۱۰۰× (۷۶۲,۲۰۲÷۲۵۰,۴۶۸)
حال برای دانستن اینکه چه مقدار از سود هر سهم را درآمد حاصل از سرمایه‌­گذاری تشکیل می­‌دهد، کافی است در صورت سود و زیان، درآمد حاصل از سرمایه­‌گذاری‌ها را بر سرمایه شرکت تقسیم کنیم و عدد حاصل را در ۱۰۰ ضرب نماییم. حالا اگر بخواهیم مقدار درآمد حاصل از سرمایه گذاری را در سود هر سهم شرکت داروسازی جابرابن حیان محاسبه کنیم، کافی است درآمد حاصل از سرمایه گذاری این شرکت را به سرمایه آن تقسیم و در ۱۰۰ ضرب کنیم. دقت به این نکته ضروری است که در این فرمول واحد عدد به‌دست آمده تومان است نه ریال.
تومان ۶۶ =۱۰۰×(۳۷۸,۰۰۰÷۲۵۰,۴۶۸)
در این مطلب تلاش شد که نحوه محاسبه درصد و مقدار درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها در سود هر سهم به طور بیان شود. حتماً در زمان محاسبه به این نکته دقت داشت که به دنبال کدام یک از این دو موضوع هستیم، درصد درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها در سود هر سهم یا مقدار آن.

https://bashgah.com/blog/%D9%85%D8%A...3%D9%87%D9%85/