9 سال پیش در 31اکتبر سازنده ناشناس بیتکوین که با نام ساتوشی ناکاموتو شناخته می شود وایت پیپر(whitepaper) مربوط به بیتکوین را منتشر کرد. از آن زمان به بعد بیتکوین کم کم رشد کرد و اکنون می بینیم که به یک ارز جهانی و محلی برای نگهداری دارایی تبدیل شده است.
شبکه بیتکوین بطور رسمی در سال 2009، زمانی که ناکاموتو اولین بلاک بیتکوین را استخراج کرد، فعال شد. اما وایت پیپر بیتکوین که توضیحی از نحوه عملکرد و تمام جزئیات مربوط به بیتکوین است در سال 2008 و چند ماه پس از آن که ناکاموتو دامنه Bitcoin.org را گرفت منتشر شد.

پس از 9سال که از معرفی آن می گذرد، بیتکوین توانسته به سرعت جایگاه خوبی در بسیاری از مناطق دنیا از جمله ژاپن، آمریکا، کره جنوبی و هنگ کنگ کسب کند. حجم داد و ستد بیتکوین به بیش از 2میلیارد دلار رسیده و حتی در برخی مواقع به 4میلیارد هم رسیده است که این عدد از حجم معاملات Apple که جزو سهام های با نقدینگی بالا محسوب می شود پیشی می گیرد.
در برخی از کشورها از جمله ژاپن و فیلیپین، بیتکوین بعنوان یک روش مجاز برای پرداخت ها مورد پذیرش قرار گرفته است. امسال نیز دولت ژاپن صرافی های ارزهای رمزنگاری شده را بعنوان یک ارائه دهنده خدمات مالی در نظر گرفت. بسیاری از کسب و کارهای بزرگ و پر مشتری دنیا نیز بیتکوین را بعنوان یک روش پرداخت می پذیرند.
چطور بیتکوین در بازه ای کوتاه تبدیل به یک ارز جهانی شد؟
بعنوان یک فناوری، بیتکوین تنها 9سال سن دارد. اخیرا مقاله ای با عنوان “آمازون (Amazon) را از سال 1997 یک حباب می خواندند، بیتکوین نیز همان روند را در پی گرفته” منتشر شد که عمدتا به نگرش های منفی نسبت به آمازون و مدل کسب و کار آن ها پرداخته است. در واقع تا سال 2016 بسیاری از تحلیلگران، آمازون را یک حباب و کسب و کاری ناپایدار تعریف می کردند؛ چیزی که مشابه آن را بارها در مورد بیتکوین شنیده ایم.
در نهایت آمازون طی بیست سال به 553میلیارد دلار رسید و خدمات محاسبات ابری، فروشگاه های اینترنتی و خدمات خرده فروشی خوبی ارائه می کند.
همانطور که گفته شد بیتکوین نیز با همین نظرات مواجه است. اما بیتکوین یک فناوری و یک شبکه اقتصادی ست که به مراتب از آمازون جوان تر است و در مراحل اول توسعه بسر می برد. با این حال نرخ پذیرش جمعی بیتکوین از انتظارات اکثر تحلیلگران و سرمایه گذاران آن فراتر هم رفته است و یکی از دلایل این موضوع حمایت دولت هایی همچون ژاپن است.
طی ماه های آینده و تا اواخر سال 2017، انتظار می رود که تعداد سرمایه گذاران و کسب و کارهای مرتبط با بیتکوین افزایش یابد. این موضوع با توجه به در نظر گرفتن شروع به کارِ CME Group ( “گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو” یک شرکت آمریکایی است که بزرگترین بورس قراردادهای آتی و اختیار معامله جهان به شما می رود) و احتمال پذیرش EFT بیتکوین توسط SEC گفته می شود.
بیتکوین از طلا بهتر است
در حال حاضر به دلیل عدم وجود موسسات سرمایه گذاری در بازار، بازار بیتکوین در مراحل اولیه کار خود است. سرمایه گذارانی با ده ها میلیارد دلار سرمایه که می خواهند در یک نوع دارایی (یا سهام) سرمایه گذاری کنند به دلیل مسائل نقدینگی نمی توانند مقداری چنین زیاد از سرمایه را در بازاری 100میلیارد دلاری بگذارند. چنین مشکلاتی در آینده از طریق قراردادهای آتی و اختیار معامله حل خواهد شد.
بسیاری از کارشناسان از جمله یکی از سرمایه گذاران میلیاردر به نام Peter Thiel و یکی از موسسان Apple یعنی آقای Steve Wozniak اعلام کردند که بیتکوین از هر نظر نسبت به طلا جهت حفظ ارزش دارایی بهتر است.
Wozniak می گوید:« از قبل تعیین شده که تعداد مشخصی بیتکوین در جهان وجود خواهد داشت. طلا هر روز استخراج می شود و استخراج می شود. شاید مقدار طلا هم متناهی باشد اما مساله تعداد بیتکوین هایی که در نهایت وجود خواهند داشت بسیار حساب شده تر و بر روی برنامه ریزی است و هیچ فردی هم نمی تواند آن را تغییر دهد».